Strona wykorzystuje pliki cookies, jeśli wyrażasz zgodę na używanie cookies, zostaną one zapisane w pamięci twojej przeglądarki. W przypadku nie wyrażenia zgody nie jesteśmy w stanie zagwarantować pełnej funkcjonalności strony!
06 Gru

Szanowni Państwo,

 

Od 1 stycznia 2022 roku wchodzą w życie nowe przepisy prawne - Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2018/848 z dnia 30 maja 2018 r. w sprawie produkcji ekologicznej i znakowania produktów ekologicznych i uchylającego rozporządzenie Rady (WE) nr 834/2007 (Dz.U. L 150 z 14.06.2018) z późn. zm. oraz aktami delegowanymi, wykonawczymi oraz uzupełniającymi – obowiązujące w systemie produkcji ekologicznej.

Szczegółowe informacje odnoszące się do powyższych zmian są na bieżąco publikowane na naszej stronie internetowej www.agroeko.com.pl oraz https://eur-lex.europa.eu, niezwłocznie po ich zatwierdzeniu.                  

Zmianie ulegną także formularze, stosowane do obsługi systemu produkcji ekologicznej, zarówno te naszej jednostki jak i opracowywane przez organy państwowe, np. „Zgłoszenie podjęcia działalności….”, „Roczny Plan Produkcji”, „Wniosek o certyfikację…” itp. Prosimy aby wysyłane dokumenty były wypełniane na aktualnych, dostosowanych do nowych przepisów, formularzach. Niestety dokumenty złożone na nieaktualnych formularzach nie będą mogły zostać przyjęte.

Dodatkowo zachęcamy Państwa do odwiedzania naszej strony internetowej www.agroeko.com.pl oraz naszego profilu na Facebooku, gdzie będziemy Państwa na bieżąco informować o zmianach w naszej działalności oraz gdzie znajdą Państwo szereg istotnych informacji oraz dokumentów do pobrania, które ułatwią prowadzenie gospodarstwa zgodnie z wymaganiami Systemu Produkcji Ekologicznej.

02 Lis

 

 

Dyrektor Biura Rolnictwa Ekologicznego i Produktów Regionalnych informuje:

Jednostka certyfikujące BOLICERT z Boliwii została zawieszona, certyfikaty wydane przez tę jednostkę (również w systemie TRACES) powinny być zablokowane, a produkty wskazane w tych certyfikatach mogą być wprowadzone do obrotu tylko ze statusem konwencjonalnym.

Jednostka certyfikujące CERTIFICADORA BIOTROPICO S.A. z Kolumbii została zawieszona, certyfikaty wydane przez tę jednostkę (również w systemie TRACES) powinny być zablokowane, a produkty wskazane w tych certyfikatach mogą być wprowadzone do obrotu tylko ze statusem konwencjonalnym.

 

Zastępca Głównego Inspektora JHARS poinformował o pojawieniu się fałszywych certyfikatów/alertów.

 

Fałszywe certyfikaty/Alerty:

 

ALEU-38/2021 w sprawie posługiwania się fałszywym certyfikatem przez podmiot MPF Fierro Natur/L Cook, 124 ch basso cambo 31 Toulouse

Certyfikat India Cosmetics and Food Distribution Poland Sp. z o.o. wraz z oznakowaniem produktu

ALEU-26/2021 w sprawie zakwestionowania prawidłowości oznakowania filipińskich produktów: „Vita Coco Organic Coconut Water” o numerze partii 0355CP3B i „Vita Coco Organic Pressed Coconut Water” o numerze partii 0320CP3.

ALEU-01/2021 w sprawie stosowania fałszywego certyfikatu NR 2019/42873 1 z datą ważności do 31.03.2021 r. przez podmiot Legumes de l'ormeau, M Botterau Arnold

ALEU-23/2020 w sprawie stosowania fałszywego certyfikatu NR NL-BIO-01-1252980 przez podmiot DG TRADERS PTY LTD

ALEU-05/2020 w sprawie stosowania fałszywego certyfikatu przez podmiot Yayla Turk Trade GmbH oraz wyników laboratoryjnych

ALEU-13/2019 w sprawie stosowania fałszywego certyfikatu przez podmiot BIOSIL D.O.O.

ALEU-12/2019 dotyczący stosowania fałszywego certyfikatu przez podmiot S.C. PROVIZII DE IARNA S.R.L.

ALEU-11/2019 dotyczący stosowania fałszywego certyfikatu NR C813326EU-06-2018 przez podmiot Mece General Trading LTD.(Nairobi, Kenia)

ALEU-10/2019 w sprawie wykrycia pozostałości chloromekwatu w produktach owsianych pochodzących ze Szwajcarii - pismo z jednostki certyfikującej bio.inspecta AG

ALEU-8/2019 dotyczący stosowania fałszywego certyfikatu przez podmiot Taiwanese Spa "Feiliya" w zakresie olejków eterycznych.

ALEU-2/2019  w sprawie wykrycia substancji niedozwolonej do stosowania w rolnictwie ekologicznym (imidacloprid).

Certyfikat wydany przez amerykańską jednostkę certyfikaującą Baystate Irganic Certifiers (US-ORG-003) podmiotowi Eva's Farm Organic Butcher Shop z Middleton. Certyfikat obejmuje produkty z wołowiny, drobiu, jagnięciny i wieprzowiny oraz bizona. Podmiot ten nie podlega certyfikacji od 2016 r.

Certyfikat nr QI/PK/EU-ORG/011490 wydany pakistańskiemu podmiotowi S. Ather&Brothers wydany przes Quality International obejmujący olejki roślinne.

Certyfikat nr 16-463 Michael Floren z siedzibą w Krakowie obejmujący nasiona zielonego kardamonu, rzekomo wydany przez kanadyjską jednostkę certyfikującą PACS - Pacific Agricultural Certification Society (CA-ORG-015).

Nieważne świadectwo kontroli nr NMCI/MUM/17/200880 Sampat Overseas z Indii obejmujące eksport kukurydzy ekologicznej.

Certyfikat nr 01126/000/17 Marco Venture CMR z Kamerunu obejmujący orzechy nerkowca, proszek waniliowy, kawę i kakao rzekomo wydany przez Organic Food Federation (GB-ORG-05)

Certyfikat nr 873E1282017.2 De La Rosa Real obejmujący m.in. oliwę z oliwek, ocet balsamiczny oraz wino, rzekomo wydany przez organ kontrolny CPAEN.

Certyfikat 19436 Italimport Sp. z o.o., Korkowa 29/8, 04-502 Warszawa

Certyfikat GB-ORG-02-0844-2016-063  KN Master Ltd z Londynu obejmujący ocet jabłkowy oraz trawę pszeniczną

Transition certyficate: TC PRVEEDEOR 759530, TC PRVEEDEOR 761589, TC PRVEEDEOR 765377TC PRVEEDEOR 766728TC PRVEEDEOR SENOR DE CHOCAN

Certyfikat Agropecuaria la capitana S.L. (Almeria 14 11178-Paterbade Riviera (Cadiz)) obejmujący łąki, pastwiska i pasze

Certyfikat Shetland Best Ltd (00739/05) oraz Balta Island Seafare Ltd (DA23060) dotyczące ekologicznego łososia

Certyfikat nr 821-1/16  NEAPELNIK LTD z Cypru dotyczący wprowadzania na rynek, obejmujący nasiona oleiste

Certyfikat nr 02179/2016 oraz Certyfikat NOP którym bezprawnie posługuje sie podmiot Kuchnie Świata - autentyczny certyfikat został wydany podmiotowi Thai Agro Foods Public Company Limited z Tajlandii

Certyfikat NOP nr 50OGA1400083 (310017) SM Trading GLBL SDN BHD z Malezji obejmujący proszek waniliowy

Świadectwo kontroli nr C846059NOP-01.2016 Lesli Paola Ruiz Tataje z Peru

Certyfikat nr C803344EU-04.2015 PNL International Business Co. Ltd z Tajwanu obejmujący zielone herbaty

Certyfikat nr 31708 Gunes Sanayi ve Ticaret Ltd Sti z Turcji obejmujący 25 produktów

Certyfikat nr BD-21705-2016-EU-rl Ardor SA Ltd z Południowej Afryki obejmujący bataty oraz czarną i zieloną herbatę

 

 

W związku z powyższym faktem przypominamy Państwu o obowiązku weryfikacji certyfikatów Swoich dostawców.  Prawdziwość i aktualność certyfikatów należy weryfikować na stronach internetowych jednostek certyfikujących Państwa dostawców. Należy również odpowiednio udokumentować przeprowadzoną weryfikację certyfikatów, dokonaną przed zakupem produktów.

 

13 Lip

 

Szanowni Państwo,

Informujemy, że na stronie internetowej IJHARS w zakładce Co robimy → Rolnictwo ekologiczne → Odstępstwa od warunków produkcji ekologicznej, (https://www.gov.pl/web/ijhars/odstepstwa-od-warunkow-produkcji-ekologicznej) zamieszczone zostały nowe, zaktualizowane formularze wniosków o wydanie zgody na odstępstwa, tj.:


- formularz F-2/BRE-07-IR-01 Wniosek o wydanie zgody na wprowadzenie do gospodarstwa, w celu odnowienia stada, nieekologicznych samic w liczbie większej niż przewiduje art. 9 ust. 3 rozporządzenia Komisji (WE) nr 889/2008,


- formularz F-5/BRE-07-IR-01 Wniosek o uznanie z mocą wsteczną uprzedniego okresu, jako części okresu konwersji,


- formularz F-9/ BRE-07-IR-01 Wniosek o wydanie zgody na wprowadzenie do ekologicznej jednostki produkcji drobiarskiej nieekologicznego drobiu.

Dodatkowo informujemy, że do 31.08.2021 r. ustanowiony został okres przejściowy, w którym jednostki certyfikujące oraz WIJHARS mogą rozpatrywać wnioski o odstępstwa, złożone przez producentów na poprzednio obowiązujących formularzach.

22 Kwi

 

Szanowni Państwo,

informujemy, że termin składania Rocznego Planu Produkcji na rok 2021 dla producentów ekologicznych został przedłużony do dnia 30 maja br.

Ponadto Roczny Plan Produkcji wystarczy wysłać do jednostki wyłącznie na maila: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript., nie ma potrzeby wysyłania Pocztą/ kurierem.

Dodatkowo informujemy, iż zamiast Rocznego Planu Produkcji można przesłać do jednostki Wniosek o przyznanie płatności na rok 2021 w formie elektronicznej (eWniosek składany do ARiMR), oczywiście można go wysłać wyłącznie drogą e-mailową.

08 Lut

 

Szanowni Państwo,

Mając na uwadze względy bezpieczeństwa, zdrowia pracowników spółki i ich rodzin, postanowiliśmy przejść na system pracy zdalnej. Infrastruktura informatyczna jednostki jest w pełni przygotowana na taką ewentualność, dlatego możemy zapewnić ciągłość i wysoką jakość świadczonych usług.

Jednocześnie, prosimy o wyrozumiałość i cierpliwość podczas kontaktu z Biurem.

 

W sytuacjach i sprawach pilnych prosimy o kontakt telefoniczny, w przypadku pozostałych spraw sugerujemy kontakt za pomocą poczty e-mail na adresy:

Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.,

Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript..

 

Pozdrawiamy, Zespół jednostki!

26 Sty

 

Szanowni Państwo,

Informujemy, że w związku z trwającym stanem zagrożenia epidemicznego do uzyskania certyfikatu Integrowanej Produkcji Roślin nie jest konieczne ukończenie stosownego szkolenia. Jednocześnie przypominamy, że termin składania zgłoszeń na bieżący rok upływa 1 marca dla roślin sadowniczych i jagodowych, a dla pozostałych – 30 dni przed siewem lub sadzeniem roślin.

 

Podstawa prawna:

Ustawa z dnia 2 marca 2020 r. o szczególnych rozwiązaniach związanych z zapobieganiem, przeciwdziałaniem i zwalczaniem COVID-19, innych chorób zakaźnych oraz wywołanych nimi sytuacji kryzysowych – artykuł 15zzzzy ust. 5.

20 Sty

 

Szanowni Państwo,

uprzejmie informujemy, że Komisja Europejska upubliczniła System Informacji na temat Etykietowania Żywności (FLIS).

FLIS zapewni przyjazne dla Państwa rozwiązanie informatyczne, umożliwiające użytkownikom wybór produktu żywnościowego, a następnie automatyczne pobieranie obowiązkowych informacji wynikających z przepisów UE w 23 językach UE. System zawiera również linki do odpowiednich przepisów prawnych i istniejących wytycznych. W sumie uwzględniono 87 różnych kategorii żywności i podano informacje z 39 rozporządzeń, 17 dyrektyw i 1 decyzji.

FLIS jest zgodny ze strategią Komisji Europejskiej dotyczącą lepszego stanowienia prawa, ponieważ upraszcza i ułatwia sprawne funkcjonowanie sektora spożywczego, w którym większość podmiotów stanowi Sektor Małych i Średnich Przedsiębiorstw. Ma na celu pomóc podmiotom działającym na rynku spożywczym (FBO) określić obowiązkowe oznaczenia, które powinny znajdować się na ich produktach. Ma na celu poprawę prawidłowego wdrażania odpowiednich przepisów przez podmioty prowadzące przedsiębiorstwa spożywcze oraz ułatwienie pracy krajowym organom kontrolnym. 

 

Dostęp do FLIS można uzyskać za pośrednictwem strony internetowej Komisji Europejskiej:

https://ec.europa.eu/food/safety/labelling_nutrition/food-labelling-information-system_en

 

System FLIS jest dostępny w języku polskim.

29 Gru

Szanowni Państwo,

 

Zapraszamy do zapoznania się z informacjami dotyczącymi wpływu wystąpienia Wielkiej Brytanii z Unii Europejskiej na import i eksport produktów ekologicznych: 

Informacje związane z Brexitem

 

22 Gru

 

Informujemy, że biuro jednostki będzie nieczynne w dniach 24.12.2020 r. oraz 31.12.2020 r.

 

Pozdrawiamy, Zespół jednostki!

 

02 Lis

 

Informujemy, że mając na uwadze względy bezpieczeństwa, zdrowia pracowników spółki i ich rodzin, pracujemy w systemie pracy hybrydowym.

 

Zapraszamy Państwa do kontaktu telefonicznego w sytuacjach i sprawach pilnych, w przypadku pozostałych spraw sugerujemy kontakt za pomocą poczty e-mail:

Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.,

Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript..

Pozdrawiamy, Zespół jednostki!