Zgłoszenie to dokument, który umożliwia przystąpienie do systemu certyfikacji Integrowanej Produkcji Roślin w danym roku. Po otrzymaniu kompletnego zgłoszenia niezwłocznie obejmujemy producenta nadzorem.
Ważne: Do systemu IPR należy zgłaszać się co roku.
Zgłoszenie należy przesłać do Centrum Jakości AgroEko Sp. o.o. w terminie: nie później niż 30 dni przed siewem albo sadzeniem roślin (zboża i warzywa), a w przypadku roślin wieloletnich (sadowniczych i jagodowych) do 1 marca danego roku.
Do certyfikacji można zgłosić wyłącznie te gatunki roślin, dla których zostały opracowane metodyki integrowanej produkcji, zatwierdzone przez Głównego Inspektora Ochrony Roślin i Nasiennictwa. Metodyki dostępne są na stronie: https://www.gov.pl/web/piorin/metodyki-ip
UWAGA!
Dotyczy pierwszego zgłoszenia na dany rok kontrolny:
- jeśli producent zgłasza się do Centrum Jakości AgroEko Sp. z o.o. po raz pierwszy, to na pierwszej stronie zaznacza „x” w okienku „Pierwsze zgłoszenie”.
- jeśli producent posiada już ważną umowę o współpracy z naszą jednostką i nadany przez nas numer producenta i chce kontynuować certyfikację, to zaznacza „x” w okienku „Kontynuacja certyfikacji”.
Dotyczy zmiany danych:
- jeśli producent chce zmienić dane, które podał w pierwszym zgłoszeniu, to zaznacza „x” w okienku „Aktualizacja uprzednio zgłoszonych danych” a ponadto określa, w której sekcji lub załączniku nastąpiły zmiany. Przykład: rolnik zgłosił jesienią 2024 r. pszenicę ozimą na rok kontrolny 2025, a wiosną chce dodać działki z burakiem cukrowym (zmiana dotyczy załącznika 1 oraz 2).
Ważne!
Formularz składa się z trzech stron: strony głównej i dwóch załączników. Należy wypełnić i przesłać wszystkie obowiązkowe strony wraz z kopią zaświadczenia o ukończeniu szkolenia w zakresie integrowanej produkcji roślin.
Proszę pamiętać o podpisaniu formularza.
W ostatniej zakładce znajduje się instrukcja prawidłowego wypełniania załącznika nr 1.
Zgłoszenie można przesłać pocztą tradycyjną lub skan na adres e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.