Strona wykorzystuje pliki cookies, jeśli wyrażasz zgodę na używanie cookies, zostaną one zapisane w pamięci twojej przeglądarki. W przypadku nie wyrażenia zgody nie jesteśmy w stanie zagwarantować pełnej funkcjonalności strony!
Polityka plików cookies
    sekretariat@agroeko.com.pl             666 338 204  

Wniosek o certyfikację

UWAGA od 24.07.2024 r. obowiązuje nowe wydanie Wniosku.

„Wniosek o certyfikację w Systemie QMP” to dokument, za pomocą którego można przystąpić do Systemu. Zgłoszenie należy uzupełnić i przesłać w formie pisemnej/elektronicznej do Centrum Jakości Agroeko Sp. z o.o. na adres mailowy: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript..

Oryginał należy przesłać pocztą na adres:

Centrum Jakości Agroeko Sp. z.o.o

ul. Młynarska 42, 01-171 Warszawa

download 4974 128

Wniosek o certyfikację QMP Bydło - plik.pdf

Wniosek o certyfikację QMO Bydło - plik.xlsx

 

Wniosek o certyfikację QMP Mięso, Pasze, Transport - plik.pdf

Wniosek o certyfikację QMO Mięso, Pasze, Transport - plik.xlsx

 

Załączniki do Wniosku o certyfikację QMP - Bydło:

1. Plan produkcji QMP – Bydło - zamiast Planu produkcji QMP można przesłać Wniosek o przyznanie płatności i wykaz zwierząt z IRZ.

2. Formularz samokontroli – QMP Bydło

3. Plan kontroli chorób lub zdrowia bydła

4. Deklaracja przystąpienia do systemu Quality Meat Program (QMP) (dokument obligatoryjny - wymagany oryginał dokumentu)

5. Plan żywienia bydła

6. Lista metod redukcji emisji gazów cieplarnianych

7. Umowa o współpracy pomiędzy CJ AgroEko a Uczestnikiem Systemu - należy uzupełnić, podpisac i przesłać w 2 egzemplarzach

8. Formularz podwykonawstwa - jeśli dotyczy

9. Wykaz obiektów

10. Formularz pełnomocnictwa - jeśli dotyczy

 

Uczestnicy Systemu QMP stosują metody produkcji zrównoważonej, niskoemisyjnej. W okresie do 15 marca 2025 każdy z uczestników jest zobowiązany zastosować przynajmniej jedna praktykę niskoemisyjną.
Można wybrać z krótkiej listy:

  • Zagospodarowanie resztek pożniwnych (przyorywanie resztek roślinnych)
  • Optymalizacja odczynu gleby – wapnowanie (zalecane co 3 lata –ale w zależności od wskazań potwierdzonych w badaniach próbek gleby)
  • Przykrywanie miejsc przechowywania obornika (szczelne przykrywanie miejsc przechowywania obornika nieprzepuszczalną folią)
  • Przykrywanie miejsc przechowywania gnojowicy (przykrycie otwartych zbiorników na gnojowicę szczelnym pokryciem np.: folia na stelażu / płyty betonowe / materiały kompozytowe. Można zamontować flary do spalania metanu)
  • Skrócenie długości opasu bydła mięsnego (średni wiek do uboju nie więcej niż 21 dla buhajków oraz 23 m-ce wolce i jałówki)

lub z pełnej listy opracowanej przez Instytutu Zootechniki Balice Państwowy Instytut Badawczy: https://kalkulatorghg.iz.edu.pl/katalog/

 

 Ulotka QMP bez spadów obrazy 0

Ulotka QMP bez spadów obrazy 1

Back to top