UWAGA od 24.07.2024 r. obowiązuje nowe wydanie Wniosku.
„Wniosek o certyfikację w Systemie QMP” to dokument, za pomocą którego można przystąpić do Systemu. Zgłoszenie należy uzupełnić i przesłać w formie pisemnej/elektronicznej do Centrum Jakości Agroeko Sp. z o.o. na adres mailowy: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript..
Oryginał należy przesłać pocztą na adres:
Centrum Jakości Agroeko Sp. z.o.o
ul. Młynarska 42, 01-171 Warszawa
Wniosek o certyfikację QMP Bydło - plik.pdf
Wniosek o certyfikację QMO Bydło - plik.xlsx
Wniosek o certyfikację QMP Mięso, Pasze, Transport - plik.pdf
Wniosek o certyfikację QMO Mięso, Pasze, Transport - plik.xlsx
Załączniki do Wniosku o certyfikację QMP - Bydło:
1. Plan produkcji QMP – Bydło - zamiast Planu produkcji QMP można przesłać Wniosek o przyznanie płatności i wykaz zwierząt z IRZ.
2. Formularz samokontroli – QMP Bydło
3. Plan kontroli chorób lub zdrowia bydła
6. Lista metod redukcji emisji gazów cieplarnianych
7. Umowa o współpracy pomiędzy CJ AgroEko a Uczestnikiem Systemu - należy uzupełnić, podpisac i przesłać w 2 egzemplarzach
8. Formularz podwykonawstwa - jeśli dotyczy
10. Formularz pełnomocnictwa - jeśli dotyczy
Uczestnicy Systemu QMP stosują metody produkcji zrównoważonej, niskoemisyjnej. W okresie do 15 marca 2025 każdy z uczestników jest zobowiązany zastosować przynajmniej jedna praktykę niskoemisyjną.
Można wybrać z krótkiej listy:
- Zagospodarowanie resztek pożniwnych (przyorywanie resztek roślinnych)
- Optymalizacja odczynu gleby – wapnowanie (zalecane co 3 lata –ale w zależności od wskazań potwierdzonych w badaniach próbek gleby)
- Przykrywanie miejsc przechowywania obornika (szczelne przykrywanie miejsc przechowywania obornika nieprzepuszczalną folią)
- Przykrywanie miejsc przechowywania gnojowicy (przykrycie otwartych zbiorników na gnojowicę szczelnym pokryciem np.: folia na stelażu / płyty betonowe / materiały kompozytowe. Można zamontować flary do spalania metanu)
- Skrócenie długości opasu bydła mięsnego (średni wiek do uboju nie więcej niż 21 dla buhajków oraz 23 m-ce wolce i jałówki)
lub z pełnej listy opracowanej przez Instytutu Zootechniki Balice Państwowy Instytut Badawczy: https://kalkulatorghg.iz.edu.pl/katalog/