System Gwarantowanej Jakości Żywności
System Gwarantowanej Jakości Żywności – QAFP (Quality Assurance for Food Products) został opracowany w 2009 roku z inicjatywy Unii Producentów i Pracodawców Przemysłu Mięsnego, organizacji zrzeszającej przedsiębiorstwa funkcjonujące w branży mięsnej.
Głównym celem Systemu jest wyróżnienie produkcji żywności o najwyższej jakości. System QAFP ma charakter multiproduktowy. W zeszytach branżowych dedykowanych poszczególnym sektorom branży mięsnej znajdują się wymagania produkcyjne i jakościowe dla każdego z etapów produkcji.
Aktualnie obowiązują następujące Zeszyty Branżowe:
- Kulinarne mięso wieprzowe – dedykowany hodowcom trzody chlewnej oraz podmiotom działającym w obszarze transportu, uboju świń oraz rozbioru i dystrybucji mięsa.
- Tusze, elementy i mięso z kurczaka i indyka – opracowany dla hodowców drobiu (kurczaka i indyka) oraz firm zajmujących się transportem, ubojem, konfekcjonowaniem mięsa kulinarnego.
- Wędliny – dotyczy produkcji wędlin wieprzowo-wołowych oraz drobiowych.
- Konserwy – określa szczegółowe wymagania w produkcji konserw o wysokiej, gwarantowanej jakości (QAFP) w zakresie doboru surowców mięsnych i nie mięsnych, procesu produkcyjnego.
- Mięso mielone – dedykowany produkcji mięsa mielonego wieprzowego oraz drobiowego ( z kurcząt i indyków)
- Wyroby mięsne na grilla lub do pieczenia – dotyczy podmiotów produkujących wyroby mięsne (wieprzowe i drobiowe) przeznaczone do grillowania lub pieczenia w zakresie doboru surowców mięsnych i niemięsnych oraz całego procesu produkcyjnego.
Treść poszczególnych Zeszytów Branżowych opisujących wymagania produkcyjne i jakościowe dostępne są w zakładce „Zeszyty branżowe”.
Zachęcamy do odwiedzenia dedykowanej strony internetowej WWW.QAFP.PL