Po przeprowadzeniu analizy możliwości ustalania wartości śladu węglowego w gospodarstwach rolnych w Polsce oraz opracowywania planów redukcji emisji gazów cieplarnianych przez uprawnione podmioty, Administrator Systemu podjął decyzję o zawieszeniu obowiązywania postanowień dotyczących Planu Obniżenia Emisji Gazów Cieplarnianych:
- W zeszycie branżowym „Kulinarne Mięso Wieprzowe. Wymagania produkcyjne i jakościowe” (wydanie 6 z dnia 12.03.2021 r.) na okres do 15 marca 2026 r. zawiesza się obowiązywanie postanowień części 3 dotyczących Planu Obniżenia Emisji Gazów Cieplarnianych. Producent zobowiązany jest do wykazania od 16 marca 2025 przynajmniej jednej praktyki z formularza „Katalog praktyk redukcji emisji GHG w produkcji trzody chlewnej w ramach Systemu Gwarantowanej Jakości Żywności QAFP”, opracowanego na podstawie Katalogu metod redukcji emisji gazów cieplarnianych z chowu bydła i świń, opublikowanego przez IZB Balice na stronie:
https://kalkulatorghg.iz.edu.pl/wp-content/uploads/2023/03/Katalog-metod-redukcji-GHG.pdf (Załącznik 1). - W zeszycie branżowym „Tusze, elementy i mięso z kurczaka i indyka. Wymagania produkcyjne i jakościowe” (wydanie 5 z dnia 12.03.2021 r.) na okres do 15 marca 2026 r. zawiesza się obowiązywanie postanowień części 3 dotyczących Planu Obniżenia Emisji Gazów Cieplarnianych.