
System Jakości Wieprzowiny TAQ
System Jakości Wieprzowiny TAQ
System Jakości Wieprzowiny TAQ (Tradition And Quality) został opracowany w 2025 roku.
Celem wdrożenia Systemu Jakości Wieprzowiny „TAQ”, zwanego dalej „Systemem” jest produkcja wieprzowiny wysokiej jakości organoleptycznej i odżywczej.
System spełnia zasadę identyfikowalności, czyli możliwości dokładnego prześledzenia kolejnych etapów produkcji wieprzowiny w łańcuchu „od pola do stołu” oraz wiarygodności, czemu służą samokontrole jednostek biorących udział produkcji.
System wspiera działalność gospodarstw rodzinnych, o skali produkcji nie przekraczającej 2000 tuczników rocznie, co pozwala na ograniczenie:
- negatywnego wpływu na środowisko naturalne,
- negatywnych reakcji grup społecznych nie związanych z produkcją świń.
Oryginalność Systemu Jakości Wieprzowiny „TAQ” dotyczy wykorzystania ras świń: wielkiej białej polskiej i polskiej białej zwisłouchej, o ustalonej tradycji hodowli, charakterystycznej wartości hodowlanej i użytkowej, chowu w optymalnych warunkach dobrostanu z maksymalnym ograniczeniem wpływu czynników stresogennych, co pozwala na uzyskanie wysokiej jakości wieprzowiny kulinarnej oraz mięsa i tłuszczu przydatnych do produkcji wysokojakościowych wędlin. Dzięki wykluczeniu użycia w tuczu przeciwdrobnoustrojowych produktów leczniczych stosowanych u zwierząt, w tym antybiotyków i zastosowaniu żywienia tuczników bez udziału pasz GMO wzrasta również poczucie bezpieczeństwa części konsumentów w zakresie spożycia pozyskiwanego mięsa i jego przetworów w Systemie TAQ.
Aktualnie obowiązują następujące Zeszyty Branżowe:
- Wymagania dotyczące wieprzowiny kulinarnej i przeznaczonej do wyrobu wędlin.

