Strona wykorzystuje pliki cookies, jeśli wyrażasz zgodę na używanie cookies, zostaną one zapisane w pamięci twojej przeglądarki. W przypadku nie wyrażenia zgody nie jesteśmy w stanie zagwarantować pełnej funkcjonalności strony!
20 Paź

Szanowni Państwo,

Informujemy, iż został ogłoszony VI nabór wniosków o przyznanie pomocy w ramach poddziałania 3.1 „Wsparcie na przystępowanie do systemów jakości” objętego PROW na lata 2014-2020 

w ramach unijnych systemów jakości, tj.

  • gwarantowanych tradycyjnych specjalności;

  • chronionych nazw pochodzenia;

  • chronionych oznaczeń geograficznych;

  • rolnictwa ekologicznego;

  • ochrony nazw pochodzenia i oznaczeń geograficznych wyrobów winiarskich;

oraz krajowych systemów jakości, tj.

  • „Jakość Tradycja”;

  • „Quality Meat Program” (QMP);

  • „Quality Assurance for Food Products” – „Tuszki, elementy i mięso z kurczaka, indyka i młodej polskiej gęsi owsianej”;

  • „Quality Assurance for Food Products” – „Kulinarne mięso wieprzowe”;

  • „Quality Assurance for Food Products” – „Wędliny”;

  • Integrowana Produkcja Roślin (IP)

Termin składania wniosków: od 30 października 2020 r. do 3 grudnia 2020 r.

Wniosek o przyznanie pomocy składa się do dyrektora oddziału terenowego Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa, właściwego ze względu na miejsce zamieszkania albo siedzibę wnioskodawcy.

Dodatkowe informacje znajdą Państwo na stronie WWW.

23 Wrz

 

 

Dyrektor Biura Rolnictwa Ekologicznego i Produktów Regionalnych informuje:

Jednostka certyfikujące BOLICERTz Boliwii została zawieszona, certyfikaty wydane przez tę jednostkę (również w systemie TRACES) powinny być zablokowane, a produkty wskazane w tych certyfikatach mogą być wprowadzone do obrotu tylko ze statusem konwencjonalnym.

 

Zastępca Głównego Inspektora JHARS poinformował o pojawieniu się fałszywych certyfikatów/alertów.

 

Fałszywe certyfikaty/Alerty:

 

ALEU-23/2020 w sprawie stosowania fałszywego certyfikatu NR NL-BIO-01-1252980 przez podmiot DG TRADERS PTY LTD

ALEU-05/2020 w sprawie stosowania fałszywego certyfikatu przez podmiot Yayla Turk Trade GmbH oraz wyników laboratoryjnych

ALEU-13/2019 w sprawie stosowania fałszywego certyfikatu przez podmiot BIOSIL D.O.O.

ALEU-12/2019 dotyczący stosowania fałszywego certyfikatu przez podmiot S.C. PROVIZII DE IARNA S.R.L.

ALEU-11/2019 dotyczący stosowania fałszywego certyfikatu NR C813326EU-06-2018 przez podmiot Mece General Trading LTD.(Nairobi, Kenia)

ALEU-10/2019 w sprawie wykrycia pozostałości chloromekwatu w produktach owsianych pochodzących ze Szwajcarii - pismo z jednostki certyfikującej bio.inspecta AG

ALEU-8/2019 dotyczący stosowania fałszywego certyfikatu przez podmiot Taiwanese Spa "Feiliya" w zakresie olejków eterycznych.

ALEU-2/2019  w sprawie wykrycia substancji niedozwolonej do stosowania w rolnictwie ekologicznym (imidacloprid).

Certyfikat wydany przez amerykańską jednostkę certyfikaującą Baystate Irganic Certifiers (US-ORG-003) podmiotowi Eva's Farm Organic Butcher Shop z Middleton. Certyfikat obejmuje produkty z wołowiny, drobiu, jagnięciny i wieprzowiny oraz bizona. Podmiot ten nie podlega certyfikacji od 2016 r.

Certyfikat nr QI/PK/EU-ORG/011490 wydany pakistańskiemu podmiotowi S. Ather&Brothers wydany przes Quality International obejmujący olejki roślinne.

Certyfikat nr 16-463 Michael Floren z siedzibą w Krakowie obejmujący nasiona zielonego kardamonu, rzekomo wydany przez kanadyjską jednostkę certyfikującą PACS - Pacific Agricultural Certification Society (CA-ORG-015).

Nieważne świadectwo kontroli nr NMCI/MUM/17/200880 Sampat Overseas z Indii obejmujące eksport kukurydzy ekologicznej.

Certyfikat nr 01126/000/17 Marco Venture CMR z Kamerunu obejmujący orzechy nerkowca, proszek waniliowy, kawę i kakao rzekomo wydany przez Organic Food Federation (GB-ORG-05)

Certyfikat nr 873E1282017.2 De La Rosa Real obejmujący m.in. oliwę z oliwek, ocet balsamiczny oraz wino, rzekomo wydany przez organ kontrolny CPAEN.

Certyfikat 19436 Italimport Sp. z o.o., Korkowa 29/8, 04-502 Warszawa

Certyfikat GB-ORG-02-0844-2016-063  KN Master Ltd z Londynu obejmujący ocet jabłkowy oraz trawę pszeniczną

Transition certyficate: TC PRVEEDEOR 759530, TC PRVEEDEOR 761589, TC PRVEEDEOR 765377TC PRVEEDEOR 766728TC PRVEEDEOR SENOR DE CHOCAN

Certyfikat Agropecuaria la capitana S.L. (Almeria 14 11178-Paterbade Riviera (Cadiz)) obejmujący łąki, pastwiska i pasze

Certyfikat Shetland Best Ltd (00739/05) oraz Balta Island Seafare Ltd (DA23060) dotyczące ekologicznego łososia

Certyfikat nr 821-1/16  NEAPELNIK LTD z Cypru dotyczący wprowadzania na rynek, obejmujący nasiona oleiste

Certyfikat nr 02179/2016 oraz Certyfikat NOP którym bezprawnie posługuje sie podmiot Kuchnie Świata - autentyczny certyfikat został wydany podmiotowi Thai Agro Foods Public Company Limited z Tajlandii

Certyfikat NOP nr 50OGA1400083 (310017) SM Trading GLBL SDN BHD z Malezji obejmujący proszek waniliowy

Świadectwo kontroli nr C846059NOP-01.2016 Lesli Paola Ruiz Tataje z Peru

Certyfikat nr C803344EU-04.2015 PNL International Business Co. Ltd z Tajwanu obejmujący zielone herbaty

Certyfikat nr 31708 Gunes Sanayi ve Ticaret Ltd Sti z Turcji obejmujący 25 produktów

Certyfikat nr BD-21705-2016-EU-rl Ardor SA Ltd z Południowej Afryki obejmujący bataty oraz czarną i zieloną herbatę

 

 

W związku z powyższym faktem przypominamy Państwu o obowiązku weryfikacji certyfikatów Swoich dostawców.  Prawdziwość i aktualność certyfikatów należy weryfikować na stronach internetowych jednostek certyfikujących Państwa dostawców. Należy również odpowiednio udokumentować przeprowadzoną weryfikację certyfikatów, dokonaną przed zakupem produktów.

 

12 Sie

 

Szanowni Państwo,

Zapraszamy do zapoznania się z drugą częścią wywiadu z Prezesem Zarządu Centrum Jakości AgroEko Sp. z o.o.: 

"Proces kontroli polega na sprawdzeniu wszystkich etapów produkcji"

04 Sie

 

Szanowni Państwo,

Zapraszamy do zapoznania się z pierwszą częścią wywiadu z Prezesem Zarządu Centrum Jakości AgroEko Sp. z o.o.: 

”Konsumenci utożsamiają żywność ekologiczną z takimi cechami jak naturalność, świeżość, lokalność produkcji, wysoka jakość”

19 Maj

 

Szanowni Państwo,

W okresie obowiązywania na obszarze Rzeczypospolitej Polskiej stanu zagrożenia epidemicznego lub stanu epidemii ogłoszonych na podstawie ustawy z dnia 5 grudnia 2008 r. o zapobieganiu oraz zwalczaniu zakażeń i chorób zakaźnych u ludzi w związku z zakażeniami wirusem SARS-CoV-2 oraz w okresie 30 dni od dnia odwołania tych stanów, producenci, którzy chcą zgłosić zamiar przystąpienia do systemu Rolnictwa Ekologicznego wystarczy jak wyślą do jednostki Zgłoszenie podjęcia działalności w zakresie rolnictwa ekologicznego w formie kopii dokumentu drogą elektroniczną. Te same przepisy dotyczą przesłania Wniosku o odstępstwo. Dokumenty proszę przesyłać na adres: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

 

23 Kwi

 

Szanowni Państwo,

informujemy, że termin składania Rocznego Planu Produkcji na rok 2020 dla producentów ekologicznych został przedłużony do dnia 30 maja br.

Ponadto Roczny Plan Produkcji wystarczy wysłać do jednostki wyłącznie na maila: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript., nie ma potrzeby wysyłania Pocztą/ kurierem.

Dodatkowo informujemy, iż zamiast Rocznego Planu Produkcji można przesłać do jednostki Wniosek o przyznanie płatności na rok 2020 w formie elektronicznej (eWniosek składany do ARiMR), oczywiście można go wysłać wyłącznie drogą e-mailową.

13 Mar

 

Mając na uwadze względy bezpieczeństwa, zdrowia pracowników spółki i ich rodzin, postanowiliśmy przejść na system pracy zdalnej. Infrastruktura informatyczna jednostki jest w pełni przygotowana na taką ewentualność, dlatego możemy zapewnić ciągłość i wysoką jakość świadczonych usług.

Jednocześnie, prosimy o wyrozumiałość i cierpliwość podczas kontaktu z Biurem.

W sytuacjach i sprawach pilnych prosimy o kontakt telefoniczny, w przypadku pozostałych spraw sugerujemy kontakt za pomocą poczty e-mail na adresy:

Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.,

Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript..

Pozdrawiamy, Zespół jednostki!

 

15 Maj

Szanowni Państwo,

w związku z wydłużeniem przez ARiMR terminu składania wniosku o przyznanie płatności w roku 2019 do dnia 31 maja 2019, jednostka przyjmuje zgłoszenia, od osób ubiegających się o przyznanie płatności w terminach obowiązująch w agencji.

Natomiast zgłoszenia od osób, które nie ubiegają się o płatności, jednostka przyjmuje przez cały rok. 

 

15 Maj

Szanowni Państwo,

informujemy, że termin składania Rocznego Planu Produkcji na rok 2019 dla producentów ekologicznych został przedłużony do dnia 31 maja br.

30 Kwi

Szanowni Państwo,

informujemy, że termin składania Rocznego Planu Produkcji na rok 2019 dla producentów ekologicznych został przedłużony do dnia 15 maja br.